Nemzeti dohányzás elleni nap

Nemzeti dohányzás elleni nap

0 1825

A „Dohányfüst mentes városok” kampány keretében emlékeztek meg idén a Nemzeti dohányzás elleni napról, amelyet Szerbiában január 31-én tartanak. A helyi egészségház képviselője, dr. Radulović Marina ezen alkalomból a dohányfüst káros hatásáról tartott előadást a község több iskolájában is.

A Gimnázium és a középiskola tanulói számára az előadást január 31-én tartották a „Branislav Nušić” könyvtár nagytermében. A diákok konkrét információkat halhattak a dohányzás káros hatásáról, s többek közt megtudhatták, hogy több mint hét ezer vegyület van a dohányfüstben, s hogy ebből nagyon sok mérgező, míg hetven egyben rákkeltő is. A doktornő statisztikai adatokkal támasztotta alá azon adatokat is, mely szerint sokkal nagyobb számban betegszenek meg keringési és légzési betegségekben azok, akik aktív dohányosok. Az előadás végén a diákok azt is megtudhatták, hogy milyen módszerekkel hagyható el a cigaretta, és hogy ehhez milyen segédeszközöket vehetnek igénybe (rágógumi, nikotin-tapaszok, tabletták,…)
Az előadás célja mindenképpen az volt, hogy a fiatalok körében rámutassanak a dohányzás káros hatására, valamint az általa okozott közvetett betegségek kialakulására.

A fordítást Jerasz Anton készítette Drašković Anastazija szerb nyelven írt bejegyzése alapján.

Hasonló bejegyzések

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás!