Előadás és kérdőív az erőszakról

Előadás és kérdőív az erőszakról

0 4376

A diákok biztonságáért felelős csapat december folyamán a Gimnázium minden osztályában előadást szervezett  Az erőszak formái és és szintjei-hogyan viselkedjünk és kihez forduljunk, ha erőszak áldozatai lettünk? címmel.

Buza Barbatov Szilvia iskolapszichológus az osztályfőnökökkel együttműködve  felvilágosító előadást tartott a diákoknak, hogy hogyan ismerjék fel az erőszak különféle formáit, szintjeit, és hogyan viselkedjenek az adott helyzetben.

A tanulók két rövid filmet is megnéztek osztályfőnököki órán, amelyek az érzelmi és  a digitális erőszak következményeiről szóltak. Ezután kitöltöttek egy kérdőívet az iskolánkban előforduló erőszakkal kapcsolatban.

A következő eredmények születtek:

  • A tanulók 68 %-a az elmúlt egy év alatt nem vált az  erőszak valamilyen formájának áldozatául, 20 %-uk több alkalommal is.
  • A tanulók 41 %-át csúfolták és sértegették
  • 66 %-uk szerint az erőszakos cselekmények a tanteremben, 28 %-uk szerint az iskolaudvarban történnek.
  • A tanulók 49 %-a erőszak esetén az oszályfőnökhöz, 34 %-uk a barátaihoz, 17 %-uk  az iskolapszichológushoz fordulna segítségért.
  • A diákok 72%-a soha nem viselkedett erőszakosan az iskolában, 27 %-uk igen.
  • A diákok többsége, 94 %-a biztonságban érzi magát az iskolában, 6%-uk nem.

A tanulók szerint  több előadást kellene szervezni  a témával kapcsolatban, fejleszteni kell a diákok közti összetartást, többet beszélgetni az iskolapszichológussal. Szigorítani kellene a büntetéseket az erőszakot elkövetők ellen, meg kellene erősíteni a tanári felügyeletet, valamint minél több sporteseményt, barátkozási lehetőséget kellene biztosítani  a diákok számára.

A fordítást Jerasz Anton készítette Mijatov Gordana szerb nyelven írt bejegyzése alapján.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólás!